torstai 7. syyskuuta 2017

7.9.
Torstai

Päivän luennoitsija Tero Toivanen oli kyllä yksi sujuvasanaisimmista melkein professoreista, mitä olen kuunnellut. Hänen aiheensa olivat:
1. Miten Suomen on muututtava, kun ilmastonmuutos muuttaa kaiken?
2. Miten paikallishistoria voidaan muuttaa tarinaksi, tuotteeksi ja ennenkaikkea rahaksi?
Varsinkin tuota toista aihetta odotin innolla ja voi sitä harmia, kun tajusin kesken päivän, että emme ehdi käsitellä aihetta lainkaan. Onneksi Pade pelasti tilanteen ja kertoi ennen lounasta, että Tero (hieno nimi) tulee toisella kerralla pitämään meille yhteisluennon juuri tuosta aiheesta. Hyvä Pade!

Ensimmäisestä aiheesta tuli niin tavaton määrä niin tavattoman hyvin perusteltua ja tavattoman inhorealistista infoa, että tyydyn muistelemaan sitä ohessa olevilla slideilla ja muutamilla muistiinpanoillani. Loogisuus ja järjestelmällisyys eivät kuulu tulevaan, toisin kuin Teron (hieno nimi) luennossa.
Mitä tapahtui teollistumisen ja toisen maailmansodan jälkeen hiilipäästöissä!!!

Kaikki pitää ajatella uudestaan. Siis ihan kaikki!

Hiililaki määrittelee, vaan kukahan toteuttaa???

Tuomiopäivän holvi, ahdistus, Planetary Boudaries, ilmastonmuutos, 6. joukkosukupuuton aalto, ahdistus, ekosysteemien katoaminen tai heikentyminen, saastuminen, väestön kasvu, liikakulutus, ahdistus, apua! Asenteen muuttaminen on todella vaikeata varsinkaan jos ei ole motivaatiota muuttua. Välistä melkein professori tuikkasi kysymyksellä: Millaisia ovat tulevaisuuden liikeideat ja toisaalta millaista on tulevaisuuden työ? Äää tota... ööö. Noh, hän vastasi itse: 
Suoraan ihmisen hyvinvointiin satsaavia töitä, jotka eivät sisällä hiilijalanjälkeä kuten hoiva, kasvatus, koulutus, palvelut kuten esim. Erä- ja luonto-oppaan palvelut. Hieman toivoa päivään. Jee! Niinkuin myös omaan ajatusmaailmaan: Puutaloasuminen, satokausiajattelu, lähituotanto, omavaraisuus, lyhyt kuljetusketju niin ruoalle kuin myös hyödykkeille, liikkumisen hidastuminen ja paikallistuminen sekä ajatus siitä että ihminen on luotu liikkumaan...omin jaloin. 

Loppujen lopuksi luento muuttui positiiviseksi. Loistava kaveri (hieno nimi) ja omia ideologioitani tukevaa tekstiä sujuvasti ilmaistuna. Tuskin maltan odottaa Teron toisen aiheen luentoa.

Päivän mietelause: "Antropogeeninen (ihmisen aiheuttama) ilmastonmuutos on järisyttävä, mutta ratkaistavissa."

P.S. Paden masinoima ryhmätyö aiheesta olikin sitten kuin oltaisiin palattu 20 vuotta taaksepäin. Ei tuommoisia enää, pliis. Ryhmäytyä voi muutenkin uusien ihmisten kanssa.
P.P.S. Onneksi laskettiin siikaverkot päivän päätteeksi. Jäi hyvä lähiruoan maku suuhun tai ainakin huomisaamun odotukseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti